Magyarországon is legyen recept nélkül kapható az esemény utáni tabletta!

Magyarország marad az utolsó ország az EU-ban, ahol még mindig vényköteles a 72 órás sürgősségi fogamzásgátló tabletta.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy szeretnék recept nélkül elérhetővé tenni a sürgősségi fogamzásgátlót. Így Magyarország lenne az egyetlen olyan tagállam az Európai Unióban, ahol még mindig felesleges akadályokat állítanak a nők elé, akik szeretnék megelőzni a nem kívánt terhességet.

Követeljük a magyar Országgyűléstől, hogy azonnal tegyenek lépéseket ennek a méltatlan helyzetnek a felszámolásáért!

  1. Az Európai Unió összes többi tagállamához csatlakozva tegyék vény nélkül elérhetővé a biztonságosan használható 72 és 120 órás sürgősségi fogamzásgátló tablettákat!

  2. Biztosítsák, hogy az egészségügyi dolgozók korszerű képzést kapjanak a női reprodukcióról!

  3. Tegyék a kerettanterv részévé a partnerek kölcsönös felelősségét, a férfiak és nők egyenlőségét hangsúlyozó szexuális nevelést.

Ha a magyar kormány valóban annyira elkötelezett az abortuszok számának csökkentése mellett, törölje el a 72 órás tabletta vénykötelességét, ne akadályozza tovább a világszerte biztonsággal használt sürgősségi fogamzásgátlókhoz való hozzáférést!

Néhány napja jelent meg egy cikk egy magyarországi háziorvossal nem rendelkező, külföldi diáklány kálváriájáról, aki több kórház sürgősségi osztályán is hiába próbálkozott az esemény utáni tabletta felíratásával. Nem elég, hogy mindenhonnan elhajtották, az egyik orvos még meg is jegyezte, hogy nem ért egyet az esemény utáni tabletta használatával, és “nem fog hozzájárulni egy abortuszhoz” – döbbenetes, hogy Magyarországon praktizálhatnak olyan orvosok, akik nem tudják, mi a különbség a sürgősségi fogamzásgátlás és a terhességmegszakítás között.

Ez az eset nem egyedi és elszigetelt, nap mint nap hallunk történeteket nőktől, akik egy elszakadt óvszer, vagy akár a férfi partner hazugsága, erőszakossága miatt órákat utaznak az ügyeletre, akiket rendelőről rendelőre küldözgetnek, hogy aztán megalázó megjegyzések kíséretében jussanak hozzá a gyógyszerhez.

Írd alá a petíciónkat és követeljük együtt a magyar Országgyűléstől, hogy ne állítsanak felesleges akadályokat a magyar nők elé, és legyen könnyebben elérhető a sürgősségi fogamzásgátlás, amikor szükség van rá!
Támogatta