Skostrejk för klimatsmart omstart - lördagen den 25 juli, med SFF och lokala FFF

Start: 2020-07-25 10:00:00 UTC Amsterdam, Berlin, Bern, Rome, Stockholm, Vienna (GMT+01:00)

End: 2020-07-25 14:00:00 UTC Amsterdam, Berlin, Bern, Rome, Stockholm, Vienna (GMT+01:00)

This is a virtual event

HEJ KLIMATKÄMPE!

Saturdaysforfuture och lokala FridaysForFuture uppmuntrar till Nationell Skostrejk för klimatet, lördag den 25 juli.

Var med och dra igång en skostrejk på egen hand eller tillsammans med ett fåtal andra, dvs max 6-8 personer. Om ni blir fler, ordna med fler skostrejker där ni bor eller byt av varandra.

Anmäl dig ovan/till höger.  

Zoom: Vi ses på zoom varje söndag kväll kl 20:00 – 21:00 fram till skostrejken för frågor och pepp. Länk https://us02web.zoom.us/j/81843147490

Om du undrar något kontakta Eva Keith Rosander 070-732 34 73, evakeithrosander@gmail.com.


AKTIONSPLAN NATIONELL SKOSTREJK FÖR KLIMATSMART OMSTART, LÖRDAG DEN 25/7

Syfte: Klimatkrisen får inte glömmas bort. Vi vill att alla ska inse vidden av vad som håller på att hända. Nu har vi stor möjlighet att förändra. Eftersom vi inte får träffas, ställer vi fram skor i stället. Viktigt att aktionen får uppmärksamhet i massmedia. Aktionen stöder arrangörernas manifest; Lyssna på forskarna. Begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Berätta sanningen. Flyers/skyltar för enfrågeorganisationer inom klimatet och politiska organisationer är ej tillåtna, -riskerar att vi inte får med folk och kan ta bort fokus från klimatkrisen.

Plats: Sverige/världen, valfri plats.  Se platser på karta här: https://fridaysforfuture.org/action-map/map/ 25 juli. Sidorna uppdateras ca var 3:e dag.

Klockslag: Valfritt (Medborgarplatsen, Stockholm kör t.ex. 12.00 – 13.00)

Vår egen säkerhet med tanke på Corona: Vi rekommenderar max ca 6-8 strejkare per plats. Tänk på att hålla avstånd. Det går bra att ha aktionen helt själv också - kom ihåg att lägga upp foto på sociala medier! Vi bär ej munskydd då det råder delade meningar om dess effekt.

Fotografera din skostrejk och lägg ut på sociala medier med #skostrejk25juli.

Hur samla in skor? Löses lokalt. T.ex hämta upp hos dom som inte kan komma. Hyr/låna skor på 2nd hand, tex hos Myrorna, Röda Korset och Stadsmissionen. Lämna tillbaks till ägaren eller till 2nd hand. Ingen strejk är för liten! 3 par skor räcker gott.

Installation:

Skor (och barnskor!). Den som vill, skriver ett meddelande och fäster (klistra t.ex. lappen på en/två blompinnar och fäst på skorna) på sina skor. Skriv meddelande åt andra!

Banderoller (stora, se bild): T.ex. TILLSAMMANS FÖR KLIMATET, SKOSTREJK FÖR KLIMATET

Mindre skyltar: Climate change is a bigger threat, Let’s flatten the CO2E curve, I can’t believe I’m marching for this, Everyday is earth day, Ändra systemet – inte klimatet, Trampa inte på i gamla fotspår, Rösta med dina fötter, Gå i rätt fotspår, Välj rätt fotavtryck, Choose your footprint, Give me a future, There is no planet B, Klimaträttvisa Nu, Our house is on fire, mm.

Spela Greta Thunbergs sommarprat från 200611. Har hittills lyssnats av drygt en miljon personer. Finns även på engelska. https://sverigesradio.se/avsnitt/1515988

Sälj "Scener ur hjärtat" av Malena & Beata Ernman, Svante & GretaTunberg till självkostnadspris. Bra ögonöppnare och present. T.ex Adlibris 55:-.

Tillstånd: Nej, vi bedömer inte att det behövs. Men för att undvika krock med andra demonstrationer är det bra att ha. Tänk på att det är smart att söka för flera tillfällen (max 3 månader per tillstånd) då avgiften är per tillstånd, ca 330:-.

FLYGBLAD ATT DELA UT: Https://actionnetwork.org/user_files/user_files/000/044/367/original/Flygblad__skostrejkDDM%C3%85NAD_-_Google_Docs.pdf

NU MÅSTE ALLA GÅ I RÄTT RIKTNING – MOT ETT HÅLLBART OCH TRYGGT SAMHÄLLE

Med en pågående tragisk coronapandemi och ekonomier i fritt fall har beslutsfattarna fullt upp idag. Men ett starkt ledarskap handlar också om att kunna se bortom det kaotiska nuet och agera nu för vad som pågår samtidigt, dvs klimatkrisen.

I Paris-avtalet kom världens länder överens om en maximal höjning av medeltemperaturen väl under 2 grader med strävan att begränsa till 1,5 grader. Trots det fortsätter utsläppen av växthusgaser att öka. Sedan industrialiseringen har vi redan höjt medeltemperaturen med 1,2 grader.

Uppvärmningen innebär höjda havsnivåer, uttorkade betes- och landarealer och fler obeboeliga områden. Glaciärer försvinner och självförstärkande effekter skapas som skyndar på klimatförändringarna ytterligare. Många tvingas bort från sina hem och mängden klimatflyktingar kommer öka markant.

Vårt krav gentemot politiker och makthavare är att de omedelbart, med människor och miljö i fokus tar de stora kliven mot ett hållbart och tryggt samhälle. Vi menar att det ska ske på följande sätt:

Sätt människor och miljö främst. Prioritera stimulansåtgärder som snabbt skapar fler arbetstillfällen inom hållbara framtidssektorer. Inför skyddsnät och åtgärder för att hjälpa människor skola om sig och snabbt komma in i arbete inom framtidsbranscher.  Säkra biologisk mångfald och behåll kolinbindningen i skog och mark.

Lämna fossilekonomin. Se till att alla de finansiella stimulanser som nu rullas ut bidrar till att uppnå målen i Parisavtalet och FN:s globala hållbarhetsmål. Ta bort fossila subventioner och skattelättnader för fossil energi. Upphör med all offentlig finansiering av – eller investering i – fossil verksamhet. Sätt ett högre pris på koldioxid.  

Deklarera klimatnödläge.

Det krävs också att var och en av oss ändrar vårt beteende. Ansvaret att agera delar vi med politiker, företag och organisationer. En bra idé är att mäta sitt klimatavtryck för att se om man kan minska sitt ”footprint”. Det finns flera mätverktyg på nätet, t.ex. Svalna och ClimatHero. Har du tid, är du välkommen att engagera dig. Det finns många trevliga miljöorganisationer i Sverige. På KlimatSveriges hemsida ser du några av dessa.  

BAKGRUND

Skostrejker har funnits i alla tider. De första vi har sett bilder på för klimatet är Paris 2015. Det här är 3:e månaden i rad vi kör Nationell skostrejk! Tidigare den 30 maj och 27 juni. Vid första tillfället, den 30 maj hade vi skostrejk på 70 platser i Sverige (varav 25 i Stockholm). Vi uppmärksammades i drygt 40 tidningar, lokal radio och TV. T.ex. https://www.expressen.se/nyheter/klimat/darfor-lades-skor-ut-pa-70-tal-platser-i-landet-/. Nu den 25 juli kör även USA och Kanada skostrejk. Eventuellt även Belgien. Vår målsättning är att köra skostrejk den sista lördagen varje månad fram till att makthavarna tar ansvar för vår framtid. Här kan ni se hur skostrejken såg ut på Sergelstorg, den 30 maj, https://youtu.be/CE5Gywq7r_o . Då fick vi låna 200 par skor av Myrorna.

Tack för att du vill vara med att rädda klimatet!

Saturdaysforfuture och lokala FridaysForFuture i SverigeSponsored by
Additional Sponsors