Saturdaysforfuture, Klimataktion och många FridaysForFuture uppmuntrar till Nationell Skostrejk för klimatet, lördagen den 30/5

Start: 2020-05-30 11:00:00 UTC Amsterdam, Berlin, Bern, Rome, Stockholm, Vienna (GMT+01:00)

End: 2020-05-30 14:00:00 UTC Amsterdam, Berlin, Bern, Rome, Stockholm, Vienna (GMT+01:00)

This is a virtual event

                                                                                                                Foto: Catherina Gerritsen

Hej alla!

Saturdaysforfuture, Klimataktion och FridaysForFuture Leksand, Malmö, Ekerö, Lund, Höör, Halmstad, Jönköping, Kalmar, Kristianstad, Lidköping, Lysekil, Norrköping, Uppsala, Varberg och Årsta uppmuntrar till Nationell Skostrejk för klimatet, lördag den 30/5.

Var med och dra igång en skostrejk på egen hand eller tillsammans med ett fåtal andra, dvs max 6-8 personer. Om ni är fler, får ni byta av varandra, med tanke på Corona och att vi måste hålla avstånd.

Anmäl dig ovan/till höger så ordnar vi kontakt med andra som registrerar på samma plats. Om du undrar något kontakta Eva Keith Rosander 070-732 34 73, evakeithrosander@gmail.com.

Så här har vi tänkt.

Aktionsplan Nationell Skostrejk för klimatet, lördag den 30/5

Syfte: Klimatkrisen får inte glömmas bort. Vi vill att alla ska inse vidden av vad som håller på att hända. Nu har vi stor möjlighet att förändra. Eftersom vi inte får träffas, ställer vi fram skor i stället. Viktigt att aktionen får uppmärksamhet i massmedia. Stöder arrangörernas manifest, dvs generellt för klimatet. Lyssna på forskarna. Flyers/skyltar för enfrågeorganisationer inom klimatet ej tillåtna, -riskerar att vi inte får med folk.

Plats: Sverige, valfri plats. Se platser här: https://klimataktion.se/2020/05/18/pressmeddelande-sko-strejk-for-en-klimatsmart-omstart/ - uppdateras dagligen.

Klockslag: Valfritt (Sergelstorg kör t.ex. 11.00 – 14.00)

Vår egen säkerhet med tanke på Corona: Vi rekommenderar max ca 6-8 strejkare per plats. Tänk på att hålla avstånd. Det går bra att ha aktionen helt själv också - kom ihåg att lägga upp foto på sociala medier! Vi bär ej munskydd då det råder delade meningar om dess effekt.

Fotografera din skostrejk och lägg ut på sociala medier med #skostrejk30maj.

Hur samla in skor? Löses lokalt. T.ex hämta upp hos dom som inte kan komma. Hyr skor på 2nd hand, tex hos Myrorna och Röda Korset.

Installation:

Skor (och barnskor!). Den som vill, skriver sitt namn på en lapp som visar vem skorna tillhör (blir personligare).

Banderoller (stora, se bild): T.ex. TILLSAMMANS FÖR KLIMATET, SKOSTREJK FÖR KLIMATET

Mindre skyltar: Climate change is a bigger threat, Let’s flatten the CO2E curve, I can’t believe I’m marching for this, Everyday is earth day, Ändra systemet – inte klimatet, Trampa inte på i gamla fotspår, Rösta med dina fötter, Gå i rätt fotspår, Välj rätt fotavtryck, Choose your footprint, mm.

Låt besökarna skriva ett meddelande till Stefan Löfven! Be dom skriva under med namn, ålder och stad. Lägg halva A4 (=A5) i en skokartong tillsammans med tuschpennor att skriva med. Lägg färdiga meddelanden i en annan skokartong. Skicka allt i ett kuvert till Klimataktion, Solidaritetshuset, Tegelviksg 40, 116 41 Stockholm. Skriv ditt namn och vilken stad du skickar från. Vi överlämnar därefter allt till Stefan Löfven vid lämpligt tillfälle.

Sälj "Scener ur hjärtat" av Malena Ernman och Svante Tunberg till självkostnadspris. T.ex Adlibris 55:-.

Media, kontaktpersoner: Se: https://klimataktion.se/2020/05/18/pressmeddelande-sko-strejk-for-en-klimatsmart-omstart/ - uppdateras dagligen.

Tillstånd: Nej, vi bedömer att det inte behövs.

Flygblad att dela ut: https://klimataktion.se/wp-content/uploads/2020/05/Flygblad-skostrejk30maj.pdf

Måndag den 25/5 skickade vi ett brev till regering och riksdag och bjöd in dom att låta deras skor delta på strejken: https://klimataktion.se/2020/05/25/skostrejk30maj-kara-riksdagsledamot-och-regering/

Nu måste alla gå i rätt riktning - mot ett hållbart och tryggt samhälle.

Med en pågående tragisk coronapandemi och ekonomier i fritt fall har beslutsfattarna fullt upp idag. Men ett starkt ledarskap handlar också om att kunna se bortom det kaotiska nuet och agera nu för vad som pågår samtidigt, dvs klimatkrisen.

I Paris-avtalet kom världens länder överens om en maximal höjning av medeltemperaturen väl under 2 grader med strävan att begränsa till 1,5 grader. Trots det fortsätter utsläppen av växthusgaser att öka. Sedan industrialiseringen har vi redan höjt medeltemperaturen med 1,2 grader.

Uppvärmningen innebär höjda havsnivåer, uttorkade betes- och landarealer och fler obeboeliga områden. Glaciärer försvinner och självförstärkande effekter skapas som skyndar på klimatförändringarna ytterligare. Många tvingas bort från sina hem och mängden klimatflyktingar kommer öka markant.

Vårt krav gentemot politiker och makthavare är att de omedelbart, med människor och miljö i fokus tar de stora kliven mot ett hållbart och tryggt samhälle. Vi menar att det ska ske på följande sätt:

Sätt människor och miljö främst. Prioritera stimulansåtgärder som snabbt skapar fler arbetstillfällen inom hållbara framtidssektorer. Inför skyddsnät och åtgärder för att hjälpa människor skola om sig och snabbt komma in i arbete inom framtidsbranscher.  

Lämna fossilekonomin. Se till att alla de finansiella stimulanser som nu rullas ut bidrar till att uppnå målen i Parisavtalet och FN:s globala hållbarhetsmål. Ta bort fossila subventioner och skattelättnader för fossil energi. Upphör med all offentlig finansiering av – eller investering i – fossil verksamhet. Sätt ett högre pris på koldioxid.  

Framtidssäkra samhället. Satsa på lokal utveckling i linje med våra klimat- och hållbarhetsmål, med fokus på att uppnå motståndskraftiga samhällen som kan hantera framtida kriser. Investera i klimatanpassning, hållbar matförsörjning och andra åtgärder för att vi ska stå redo inför mer kraftfulla klimatförändringar. Säkra biologisk mångfald och behåll kolinbindningen i skog och mark.

Det krävs också att var och en av oss ändrar vårt beteende. Ansvaret att agera delar vi med politiker, företag och organisationer. En bra idé är att mäta sitt klimatavtryck för att se om man kan minska sitt ”footprint”. Det finns flera mätverktyg på nätet. Har du tid, är du välkommen att engagera dig. Det finns många trevliga miljöorganisationer i Sverige. På KlimatSveriges hemsida ser du några av dessa.  

Tack för att du vill vara med! Saturdaysforfuture, Klimataktion och lokala FridaysForFuture i Sverige