Aktion: Återställ Grimsåsbornas torvmosse


Anmäl dig idag och var med och skydda mossen. Stand-by aktion.

Under Kristi Himmelsfärd var vi i Grimsås som ligger ett par mil söder om Borås. Vi var ute på mossen som ligger alldeles intill det lilla samhället och täppte igen de diken som statligt finskägda Neova har grävt upp för att torrlägga mossen. De vill förvandla den till en torvgruva. Neova har grävt upp djupa sår och skövlat marken. Allt helt emot Grimsåsbornas vilja.


Vi var 35 personer som under fem dagar gjorde 68 pluggar i dikena ute på olika strategiskt valda ställen på mossen. Temporärt hindrar vi nu vattnet från att dräneras ut från mossen och skyddar mossen mot sommarens sol och torka. Vi fick mycket stöd från befolkningen i Grimsås och de vill fortsätta att samarbeta.

Nu måste vi ligga i startgroparna! För Neova kan när som helst köra ut sina maskiner på mossen för att ta upp våra pluggar. Vi kommer stoppa dem och vi behöver nu en stor grupp människor som med kort varsel kan åka till Grimsås. Det finns dessutom många fler diken som behöver täppas igen.

Detta var för några månader sedan en livskraftig mosse full av liv. Vi tänker se till att Neova tvingas återställa mossen.

Du kan bli delaktig i något helt unikt. Vi vinner kampen mot Neova! Anmäl dig till stand-by aktioner på Grimsås.

Det var mycket starkt att vara ute på mossen. En bedrövlig sorgesam syn av total massaker men samtidigt otroligt befriande att vara där och veta att varenda spadtag gjorde skillnad.


Läs mer om mossen på Grimsås kommuns hemsida.