ΝΑΙ σε Ελεύθερη Κατασκήνωση & Γυμνισμό

ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ, ΦΟΡΕΙΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Υπογράφουμε και διεκδικούμε το δικαίωμα στην Ελεύθερη και Υπεύθυνη Κατασκήνωση και τον Γυμνισμό, την νομιμοποίηση τους, και την περαιτέρω προστασία και ενίσχυση τους, με την δημιουργία δικτύου “Περιοχών Ελεύθερης Φυσικής Διαβίωσης”, στις οποίες ο άνθρωπος θα έρχεται σε επαφή με την ανέγγιχτη φύση ελεύθερος, χωρίς εγκαταστάσεις, ρεύμα, τουριστική οργάνωση, εμπορική εκμετάλλευση, κυνηγετική και αλιευτική δραστηριότητα.

Στις “Περιοχές Ελεύθερης Φυσικής Διαβίωσης” στην είσοδο τους οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για τις πρακτικές της ελεύθερης και υπεύθυνης κατασκήνωσης, με σεβασμό στο περιβάλλον, τα ζώα και τα φυτά, αλλά και για το ελεύθερο σώμα απο-ενοχοποιημενο από τον σεξισμό, τις στερεοτυπικές ταυτότητες και τα πρότυπα ομορφιάς. Θα παρέχεται τρεχούμενο πόσιμο νερό, κάδοι διαλογής απορριμμάτων, ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης, και άλλες παροχές που κρίνονται αναγκαίες για την καλύτερη εμπειρία των επισκεπτών. Η πρόσβαση μέσα στην περιοχή με μηχανοκίνητα οχήματα θα απαγορεύεται, ενώ θα μπορούν να υπάρχουν μονοπάτια ή ποδηλατικές διαδρομές (όχι αθλητικές).

Οι περιοχές αυτές θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 50% των σημείων φυσικού ενδιαφέροντος ενός Δήμου, όπως παραλίες, λίμνες, ποτάμια, δασικά πάρκα και άλλα... π.χ εάν ένα νησί έχει 10 παραλίες, τουλάχιστον οι 5 πρέπει να είναι φυσικές, μη οργανωμένες. Επιπλέον προτείνεται διοργάνωση βιωματικής εκπαίδευσης στα σχολεία, αλλά και σεμινάρια ενηλίκων.

--- 10 ΛΟΓΟΙ ---

1) Eπανασύνδεση του ανθρώπου με την φύση και απεξάρτηση από τα υλικά αγαθά:
Η σύγχρονη αστική ζωή έχει οδηγήσει τον άνθρωπο να αναπτύσει άγχος, νευρώσεις, και άλλα ψυχικά προβλήματα, ενώ έχει αντιστρέψει το τι θεωρεί “φυσιολογικό” αποξενωμένος από το περιβάλλον, αλλά και την ίδια του την φύση ως γυμνό ζώο ανάμεσα στα άλλα.

Επιπλέον εθισμένος σε κάθε λογής προϊόντα, διατροφής, ένδυσης, τεχνολογίας... τα οποία τον καθιστούν με τον καιρό ανίκανο να επιβιώσει χωρίς αυτά, ενώ χρειάζονται τεράστιους πόρους και ενέργεια για να παραχθούν ή να λειτουργήσουν. Ο οργανωμένος τουρισμός καθιστά τον άνθρωπο εξαρτημένο από αυτά, αντιγράφοντας την αστική του ζωή σε μια άλλη περιοχή του κόσμου.

2) Ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού:

Η ζήτηση που έχει η εμπειρία της ελεύθερης κατασκήνωση και του ελεύθερου σώματος ως είδη αναψυχής είναι σημαντική και αποδεικνύεται από την επιμονή των ανθρώπων παρόλες τις απαγορεύσεις, να βιώσουν την φυσική εμπειρία. Στους αντίστοιχους νόμους επιτυγχάνεται η εμπορική τους εκμετάλλευση, απαγορεύοντας αντισυνταγματικά την ελεύθερη άσκηση τους. Στον γυμνισμό επιπλέον, οι οργανωμένες υποδομές είναι ούτως ή άλλως ελάχιστες ώστε να καλύψει την ανάγκη του.

3) Απο-Ανάπτυξη, Κλιματική Αλλαγή, Περιβάλλον:
Ο πλανήτης εκπέμπει SOS, οι πόροι εξαντλούνται, η βιοποικιλότητα εξαφανίζεται, ζώα αφανίζονται, περιοχές αποδασώνονται, τα αέρια του θερμοκηπίου οδηγούν σε επικίνδυνη αστάθεια, η ρύπανση του περιβάλλοντος καλπάζει ανεξέλεγκτη στο όνομα της ανάπτυξης. Στον αντίποδα η ελεύθερη κατασκήνωση σε σχέση με τον οργανωμένο τουρισμό είναι ένα μέτρο από-ανάπτυξης, μειώνοντας το ανθρώπινο αποτύπωμα που χρειάζεται για να λειτουργήσει (π.χ κλιματισμός, πισίνες, δόμηση...)

4) Δικαίωμα στην απόλαυση και προστασία της φύσης:
Το άρθρο 24 του Συντάγματος ορίζει ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός. Η προστασία της χρήσης των περιβαλλοντικών αγαθών που στηρίζεται στον ΑΚ 57, περιλαμβάνει όχι μόνο το δικαίωμα χρήσης στη στενή του έννοια αλλά και το δικαίωμα διάσωσης και απόλαυσης των περιβαλλοντικών αγαθών.

5) Δικαίωμα στην οικονομική βιωσιμότητα, τόπων και ανθρώπων:
Η δυνατότητα διακοπών και το ευ-ζην του ανθρώπου πρέπει είναι ανεξάρτητη από τα οικονομικά μέσα που διαθέτει, για αυτό και η Ελεύθερη Κατασκήνωση αποτελεί βασική ανάγκη. Η απαγόρευση της παραβιάζει την αρχή της ισότητας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του Συντάγματος (Αρ.4/2).

6) Δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, διαμονής και ανάπτυξης της προσωπικότητας:
Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρ.13) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (Ν.2462/97,Άρ.12/1), οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και ελεύθερης επιλογής κατοικίας.

Οι κάθε είδους περιορισμοί των δικαιωμάτων πρέπει να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 24 του Συντάγματος), να είναι δηλαδή κατάλληλοι, αναγκαίοι και αναλογικοί. Έτσι η απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης είναι παράλογη αφού αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του δικαιώματος της ανάπτυξης της προσωπικότητας, λόγω πιθανής ρύπανσης του περιβάλλοντος που προστατεύεται ξεχωριστά από νόμους.

7) Δικαίωμα ελεύθερης χρήσης των κοινόχρηστων χώρων.
Βάσει νομολογίας, ΜΠρΑθ 10691/97 και των άρθρων 966-968 ΑΚ ως κοινόχρηστα ορίζονται εκείνα τα πράγματα που δεν μπορούν να είναι αντικείμενο συναλλαγής ή να ανήκουν σε κάποιον. Μπορεί όμως ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει.

8) Πρότυπα σώματος και κοινωνικοί ρόλοι:
Το ελεύθερο γυμνό σώμα ενοχοποιημένο σε μια κοινωνία της κλειδαρότρυπας, εμπορικής εκμετάλλευσης, και ειδικών εφέ τύπου photoshop, είναι απαραίτητο βίωμα για να ξεπεράσουμε τα πρότυπα ομορφιάς που έχουν δημιουργήσει η βιομηχανία των ΜΜΕ, κινηματογράφου, μόδας και σεξ, ώστε να αποδεχτούμε το αληθινό φυσικό σώμα μας, να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, και να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθηση μας.

Η απουσία ένδυσης μας βγάζει από την κοινωνική ταυτότητα που “φοράμε”, και έτσι μας οδηγεί να συνυπάρχουμε ισότιμα χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.

9) Απο-ενεχοποίηση:
Το γυμνό μας σώμα, είναι η απόλυτη φυσική μας κατάσταση, αθώο, αγνό, είναι η μόνη αλήθεια που φέρουμε από την γέννηση μέχρι τον θάνατο. Από μόνο του δεν μπορεί να προσβάλλει τη δημόσια αιδώ, και μόνο οι πράξεις του μπορούν να κριθούν. Στην αρχαία ελλάδα το γυμνό σώμα υμνούταν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες η στιγμή που ο αθλητής γυμνονόταν θεωρούσαν ότι "φορούσε" την στολή της ηθικής. Ακόμη και από θρησκευτικής πλευράς ο άνθρωπος αναμάρτητος ήταν γυμνός δίπλα στον θεό.

Με την απαγόρευση του γυμνού σώματος, την σεξουαλικοποιηση του για εμπορικούς σκοπούς, και την αψεγάδιαστη εικόνα που προβάλλεται, ο άνθρωπος βρίσκεται σε σύγχυση στερημένος. Η απελευθέρωση του θα τον χορτάσει, θα ανακαλύψει το αυθεντικό σώμα, την ποικιλομορφία, τον πλουραλισμό και την διαφορετικότητα της φύσης μας.

10) Υγεία:
Έρευνες έχουν αποδείξει πως ο γυμνισμός με την αίσθηση της ελευθερίας, συμβάλλει στην καλύτερη ψυχολογία, ευεξία, χαλάρωση, ευτυχία, καλύτερη εικόνα του εαυτού, στην αυτοεκτίμησή, αυτοπεποίθηση, αγάπη για το σώμα, ικανοποίηση για την ζωή.

Το ανθρώπινο δέρμα με τους χιλιάδες πόρους έχει την φυσική ανάγκη να αναπνέει και να αισθάνεται την φύση, το νερό, τον αέρα, τα ζώα και τα φυτά, με όλα τα αισθητήρια όργανα του ελεύθερα, όπως σχεδιάστηκε να κάνει, αλλά τα ρούχα τον περιορίζουν σε σχεδόν μόνιμη βάση.

Ιατροί συνιστούν τον γυμνισμό επιπλέον διότι τα μαγιό με την υγρασία αναπτύσουν επικίνδυνους μύκητες, ενώ ρούχα που καλύπτουν κάποια σημεία του σώματος δίνουν την ψευδαίσθηση προστασίας από τον ήλιο "ευαίσθητων" σημείων, τα οποία όμως για τις ακτίνες δεν έχουν διαφορά π.χ. το ακάλυπτο στήθος, σε σχέση με το χέρι.

Διαβάστε τον Οδηγό Ελεύθερης και Υπεύθυνης Κατασκήνωσης
www.gymnosophy.gr/2018/07/free-camping-guide.html

Μια πρωτοβουλία της φυσιολατρικής συλλογικότητας Gymnosophy (Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία / Ποδηλατικό Καρναβάλι).
www.gymnosophy.gr


Sponsored by

To: ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ, ΦΟΡΕΙΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
From: [Your Name]

Υπογράφουμε και διεκδικούμε το δικαίωμα στην Ελεύθερη και Υπεύθυνη Κατασκήνωση και τον Γυμνισμό, την νομιμοποίηση τους, και την περαιτέρω προστασία και ενίσχυση τους, με την δημιουργία δικτύου “Περιοχών Ελεύθερης Φυσικής Διαβίωσης”, στις οποίες ο άνθρωπος θα έρχεται σε επαφή με την ανέγγιχτη φύση ελεύθερος, χωρίς εγκαταστάσεις, ρεύμα, τουριστική οργάνωση, εμπορική εκμετάλλευση, κυνηγετική και αλιευτική δραστηριότητα.

Διαβάστε τους λόγους και τις λεπτομέρειες του ψηφίσματος εδώ:
www.gymnosophy.gr/free-camp-nudism