Houd het onderwijs bereikbaar, red het OV!

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) van Infrastructuur en Waterstaat

Drie logo's van LSVb, LAKS en JOB MBO. In het midden staat de tekst "Houd het onderwijs bereikbaar, red het OV!" Onderaan het zijaanzicht van een NS Intercity
Veel scholieren en studenten zijn afhankelijk van het openbaar vervoer om naar hun onderwijs te komen. Nu een aanzienlijk deel van het OV onder druk staat door lage reizigersaantallen, personeelstekorten en inflatie, komt ook de toegankelijkheid en de bereikbaarheid van het onderwijs in het geding.

Hoewel het kabinet een ‘coronavangnet’ [1] heeft beloofd, is dat nog niet genoeg om te voorkomen dat dienstregelingen en OV-lijnen krimpen of zelfs verdwijnen. Als de overheid niet voor een écht vangnet zorgt, dreigt er een kaalslag in het OV. [2] Voor jongeren die vaak geen auto hebben en afhankelijk zijn van het OV, betekent dit dat onderwijs een stuk minder bereikbaar wordt.

Scholen zijn een verzamelplaats voor scholieren en studenten uit de hele regio, zeker buiten de Randstad. Daarvoor zijn dienstregelingen en buslijnen nodig die regelmatig rijden en goed aansluiten. Een bus waarvan de dienstregeling gehalveerd wordt, kan een half uur langer wachten betekenen. Daarom roepen wij het kabinet en de verantwoordelijke staatssecretaris Vivianne Heijnen op: kom op Prinsjesdag (20 september) met een reddingsplan voor het OV, zodat ons onderwijs bereikbaar en toegankelijk blijft!

Waarom is dit belangrijk?
Milieudefensie, FNV en reizigersvereniging Rover schreven op 14 juni in een open brief: “Omdat de OV-bedrijven na de coronajaren totaal lege zakken hebben, kunnen ze zelf niet het risico nemen volgend jaar een volledige dienstregeling te rijden. Want als onverhoopt de (terug)groei van reizigers stokt, dreigt een faillissement. Daarom studeren vervoerders nu op hogere ritprijzen en een uitgeklede dienstregeling, waarmee dertig procent van het aanbod dreigt te verdwijnen. Als de overheid het risico wegneemt, wordt de kaalslag voorkomen.”

De onderwijsinstelling is voor scholieren en studenten de plek waar ze leren, sociaal contact hebben en zichzelf ontwikkelen. Zij zijn de toekomst. Goed en bereikbaar onderwijs draagt eraan bij dat we met geschoolde mensen het hoofd kunnen bieden aan de crises die zich nu aandienen: de wooncrisis, de energiecrisis, de coronacrisis en de klimaatcrisis. Het overeind houden van toegankelijk en fijnmazig OV is daarmee niet alleen een investering in bereikbaarheid en mobiliteit voor iedereen, maar ook in onze gezamenlijke toekomst.

[2] https://milieudefensie.nl/actueel/open-brief-aan-politiek-red-het-ov-nu


Aan: Staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) van Infrastructuur en Waterstaat
Van: [Uw naam]

Veel scholieren en studenten zijn afhankelijk van het openbaar vervoer om naar hun onderwijs te kunnen. Nu een aanzienlijk deel van het OV onder druk staat door lage reizigersaantallen, personeelstekorten en inflatie, komt ook de toegankelijkheid en de bereikbaarheid van het onderwijs in het geding.

Staatssecretaris, kom op Prinsjesdag (20 september) met een reddingsplan voor het OV, zodat ons onderwijs bereikbaar en toegankelijk blijft!